θεραπεία της κυτταρίτιδας
Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα φαίνεται με διαταραγμένη χροιά (πολλά σημεία υπέργερσης του δέρματος από το υπόλοιπο φυσιολογικό) δίνοντας την εικόνα φλοιού πορτοκαλιού.
Η αιτία είναι απλή.
Διογκωμένα υποδερμικά λιποκύτταρα, διάσπαρτα, δίνουν στο δέρμα αυτή την χροιά. Είναι πιο αισθητή για τους γλουτούς και τους μηρούς, και εμφανίζεται συνήθως μετά την εφηβεία.
Η κυτταρίτιδα συχνά ταξινομείτε σε τρεις βαθμούς.
- 1 βαθμού. Η κυτταρίτιδα δεν έχει κλινικά συμπτώματα, αλλά μια μικροσκοπική εξέταση των κυττάρων από την περιοχή (βιοψία) ανιχνεύει υποκείμενες ανατομικές αλλαγές.
- 2 βαθμού. Η αύξηση του όγκου των λιποκυττάρων πιέζει το δέρμα από κάτω και προκαλεί μια ωχρότητα της περιχής του δέρματος με, χαμηλότερη θερμοκρασία, μειωμένη ελαστικότητα, εκτός από την ανατομικές αλλαγές που σημειώνονται από την μικροσκοπική εξετάση.
- 3 βαθμού. Το δέρμα έχει ορατή τραχύτητα (σαν μια φλούδα πορτοκαλιού) μαζί με όλα τα μικροσκοπικά σημάδια του βαθμού 2.
Παρά το γεγονός ότι η κυτταρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τα δύο φύλα, είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες, κυρίως επειδή είναι πιο πιθανό να έχουν συγκεκριμένα είδη λίπους και του συνδετικού ιστού.
Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα;
Τα αίτια της κυτταρίτιδας δεν είναι καλά κατανοητά , αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες που έχουν προταθεί ως εξηγήσεις . Μεταξύ αυτών είναι:
- Ορμονικοί παράγοντες. Οι ορμόνες που ενδέχεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Πολλοί πιστεύουν ότι τα οιστρογόνα, ινσουλίνη, η νοραδρεναλίνη, θυρεοειδικές ορμόνες, προλακτίνη και αποτελούν μέρος της διαδικασίας παραγωγής της κυτταρίτιδας.
- Γενετική. Ορισμένα γονίδια που απαιτούνται για την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Τα γονίδια μπορεί να προδιαθέτουν ένα άτομο σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την κυτταρίτιδα, όπως το φύλο, τη φυλή, αργό μεταβολισμό, την κατανομή του λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα, και ανεπάρκεια του κυκλοφορικού.
- Διατροφή. Οι άνθρωποι που τρώνε πάρα πολύ λίπος, υδατάνθρακες, ή αλάτι και πολύ λίγες ίνες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες και προδιάθεση στην δημιουργία της κυτταρίτιδας .
- Παράγοντες του τρόπου ζωής. Η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη στους καπνιστές, όσους δεν ασκούνται, και εκείνοι που κάθονται ή στέκονται σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Ρούχα. Εσώρουχα με σφιχτά ελαστικά σε όλη την περιοχή των γλουτών (περιορισμός της ροής του αίματος) μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας.